"De Vlaamse Ardennen hebben hun naam te danken aan het boek "De Vlaamsche Ardennen" van Omer Wattez. Deze overtuigde Vlaming en milieubeschermer omschrijft haar in de inleiding, bij de heruitgave in 1926 van zijn boek, als volgt: "Er bestaat geen nauwkeurige afbakening van het gebied dat we vandaag de "Vlaamse Ardennen" noemen: algemeen wordt gesteld dat ze zich situeren tussen de boven-Schelde en de Dender maar ook het meest heuvelige gedeelte van het land tussen Schelde en Leie wordt er vaak bijgerekend. De hoogste punten van de Vlaamse Ardennen liggen op een Oost-West lijn en wat zien we: de hoogste "berg" van deze reeks - de Pottelberg (158 m) - ligt niet meer in Vlaanderen maar in Henegouwen, in Wallonië dus. Hier ligt "le pays des Collines", een minstens even mooi natuurgebied dat zelfs nog veel ongerepter is dan de Vlaamse Ardennen. Ook als men zich baseert op de hoogte en de steilheid van de hellingen kan er geen zuivere grens getrokken worden: ten Oosten van de lijn Zottegem - Geraardsbergen komen er ook nog heuvels voor maar vanaf hier komen we in het Brabantse heuvellandschap... "

Een lijst met natuurreservaten vind je op de website van Natuurpunt vzw. Voor een beschrijving van de streek kan je terecht bij RLVA (Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen). Milieubescherming is vooral een taak van MOW (Milieufront Omer Wattez).

Midden 2002 kocht vzw Boembeke een kipkar welke ter beschikking wordt gesteld van de plaatselijke afdeling van Natuurpunt. De kipkar heeft een laadvermogen van 4 ton, kan in 3 richtingen kippen en heeft extra brede banden. Dat laatste is bijzonder nuttig op natte of kwetsbare terreinen.

In 2006 stelde vzw Boembeke een professionele heggenschaar ter beschikking van Lieven, een bewoner van het gehucht Boembeke. Lieven zal met die heggeschaar de haag rond de boomgaard aan de Langendries onderhouden. Hiermee hoopt vzw Boembeke een bijdrage te leveren aan het behoud van een typisch landschappelijk element van de streek: de meidoornhaag.
 
links
 
Natuurpunt Vlaamse
Ardennen
plus
Natuurpunt
zwalmvallei
RLVA MOW  
links